SAYANGNYA RASULULLAH KEPADA KITA

2 Mac, 2014 § Tinggalkan komen


rindu

Betapa besar cinta Rasulullah kepada kita, tetapi sedetik pun kita tak rasa cinta kepada Rasulullah, langsung tidak rasa bersalah apabila meninggalkan sunnah baginda..

“Ya Allah, kau tanamkanlah rasa cinta ku kepada Mu dan Rasul-Mu”.. Tak dapat bayangkan macam mana perasaan para sahabat ketika nabi wafat. Tapi kita sekarang, tak rasa sedih langsung walaupun Rasulullah saw telah meninggalkan kita. “Ya Allah, Sesungguhnya daku amat menrinduimu ya Rasulullah dan mendambakan syafaatmu ya kekasih Allah..”

Daripada Abbas r.a Rasulullah saw bersabda : “Orang yang pertama dibangkitkan dari kubur di hari kiamat ialah Nabi Muhammad saw”

Jibrail a.s akan datang kepadanya membawa seekor buraq. Israfil a.s datang membawa bendera dan mahkota. Izrail a.s datang membawa pakaian-pakaian syurga. Israfil a.s bersuara “wahai roh yg baik ! Kembalilah ke tubuh yg baik maka, kubur terbelah dua. Pada seruan yg kedua pula, kubur mula terbongkar. Pada seruan yang ketiga, ketika rasulullah saw berdiri, baginda saw telah membuang tanah di atas kepala dan janggut baginda saw. Baginda saw melihat kanan dan kiri  lantas Baginda saw menangis sehingga mengalir air matanya ke pipi.

klikdisini

read1

Advertisements

Tagged: , ,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading SAYANGNYA RASULULLAH KEPADA KITA at Welcômè ² Idzhâr Blòg.

meta

%d bloggers like this: