PERINGATAN BUAT KAUM HAWA

Sesungguhnya ketahuilah bahawa sebagian besar daripada kaum engkau (kaum wanita) adalah menjadi kayu api di dalam neraka. Begitulah maksud sepotong hadis yang ditujukan oleh Rasulullah SAW kepada Aisyah RA, selepas sahaja beliau kembali dari perjalanan Isra Miqraj. Rasulullah telah dipertontonkan oleh Allah SWT tentang azab di dalam neraka, dimana kaum hawa menjadi golongan yang terbesar mendapat pembalasan dan hukuman Allah SWT di akhirat nanti, nauzibillah..

Sebab musabab kenapa dan mengapa jadi demikian telah diperjelaskan oleh Rasulullah SAW kepada Aisyah RA dan siapakah mereka yang dimaksudkan :

 1. Mereka yang tidak dapat menahan sabar dalam menghadapi kesakitan dan kesusahan, tidak sabar apabila ditimpa musibah
 2. Mereka yang tidak memuji Allah Ta’ala atas kemurahan-Nya, apabila dikaruniakan nikmat dan rahmat tidak bersyukur.
 3. Mereka yang mengkufuri nikmat; menganggap nikmat bukan dari Allah
 4. Mereka yang memperbanyak kata-kata yang sia-sia, banyak bicara yang tidak bermanfaat.

Aisyah r.’a telah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda “Hai Aisyah, aku berwasiat kepada engkau. Hendaklah engkau senantiasa mengingat wasiatku ini. Sesungguhnya engkau akan senantiasa di dalam kebajikan selama engkau mengingat wasiatku ini…” dan Intisari wasiat Rasulullah s.a.w tersebut telah dirumuskan seperti berikut:

 • Bahawa wanita yang mengingkari kebajikan atau kebaikan yang diberikan oleh suaminya maka amalannya akan digugurkan oleh Allah
 • Bahawa wanita yang menyakiti hati suaminya dengan lidahnya, maka pada hari kiamat, Allah menjadikan lidahnya tujuh puluh hasta dan dibelitkan di tengkuknya.
 • Bahawa isteri yang memandang jahat dengan menuduh atau menaruh sangkaan buruk terhadap suaminya, Allah akan menghapuskan muka dan tubuhnya pada hari kiamat.
 • Bahawa isteri yang tidak memenuhi kemauan suami-nya di tempat tidur atau menyusah-kan urusan ini atau mengkhiananti suaminya, akan dibangkitkan Allah pada hari kiamat dengan muka yang hitam, matanya kelabu, ubun-ubunnya terikat kepada dua kakinya di dalam neraka.
 • Bahawa wanita yang mengerjakan sholat dan berdoa untuk dirinya tetapi tidak untuk suaminya, akan dipukul mukanya dengan sholatnya.
 • Bahawa wanita yang dikenakan musibah ke atasnya lalu dia menampar-nampar mukanya atau merobek-robek pakaiannya, dia akan dimasukkan ke dalam neraka bersama dengan Isteri nabi Nuh dan isteri nabi Luth dan tiada harapan mendapat kebajikan syafaat dari siapa pun.
 • Bahawa wanita yang berzina akan dicambuk di hadapan semua makhluk di depan neraka pada hari kiamat, tiap-tiap perbuatan zina dengan delapan puluh cambuk dari api.
 • Bahawa isteri yang mengandung baginya pahala seperti berpuasa pada siang harinya dan mengerjakan qiamul-lail pada malamnya serta pahala berjuang fi sabilillah.
 • Bahawa isteri yang bersalin melahirkan, bagi tiap-tiap kesakitan yang dideritanya diberi pahala memerdekakan seorang budak. Demikian juga pahalanya setiap kali menyusukan anaknya.
 • Bahawa wanita apabila bersuami dan bersabar dari menyakiti suaminya, maka diumpamakan dengan titik-titik darah dalam perjuangan fisabilillah.

Allahualam..

Advertisements

§ 4 Responses to PERINGATAN BUAT KAUM HAWA

 • Sang Galau berkata:

  Aku suka artikel yang membahas tentang wanita, biar wanita itu tahu betapa dimuliakan ia dalam islam dan yang melanggar betapa dicercanya ia, izin Copy ya artikelnya.

 • NEO berkata:

  Taffaddal..

 • NOR WANI BINTI ZAINI berkata:

  subahanallah,bahagia diri ini mengenal nikmat ALLAH S.W.T..ALHAMDULILLAH,maklumat dalam blog ini mampu menambahkan semangatku untuk menjadi wanita yang mulia disisi ALLAH S.W.T.ALHAMDULILLAH…BAHAGIANYA HIDUP APABILA MEMIKIRKAN AKHIRAT YANG KIAN HAMPIR..

 • adyla aidyl berkata:

  Alhamdulillah,,ilmu ku bertambah .muda2han dialam rumah tangga ku,aku dpt memanfaatkan info2 dia atas.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: